fredag

Höns och Honung

Mitt lilla trädgårdsland har gått hädan. Av alla tusen goda blad som finns i omedelbar närhet till hönsen så är dom tvungen att äta upp de stackars blad jag lyckats dragit upp. Grönkålen är det enda dom ratat. Hoppas att äggen blir exeptionellt goda den dag det första trillar fram.

Ett "honungsprojekt" startade upp igår i mitt kök. Vi har ju haft många kilon över sen förra året som inte blev som den skulle i konsistensen. Den är som att äta sandlåda med honungsmak ungefär.
Nu produceras här bagerihonung, en andra sortens honung. Anledningen till det är att jag tar död på några enzymer och jästsporer för att få den slät och fin igen via upphettning. Om den överhettas eller om något tillsätts är det inte längre honung enligt standarden. Svensk honung som säljs som flytande är alltså inte honung. Anledning till det är att vi inte kan få till något annat än fast honung förrutom jungfruhonungen och den absoult nyslungade honungen.
Jag var tvungen att kolla igår på affären och i all svensk flytande honung är det tillsatt extra fruktsocker för att få den flytande. Den enda naturligt flytande honung som finns är acaciahonung och den importerar vi. Vi importerar även den ekologiska honungen.

Eftersom vi har så mycket satte jag en omgång älgörtsdricka och sötade den med bagerihonungen istället för vanligt socker. Snacka om närproducerat!

4 kommentarer:

Monica sa...

Var hittar man älgört? Och hur ser den ut? Är den inte lite lik hundkex och i så fall vad är olikheten så att man inte tar fel. Har fått ett recept på saft på älgört och den ska smaka lite likt flädersaft (hoppas).
Kram och trevlig sommar.

Kamilla sa...

Ja, har du recept på älgörtsdricka? Om jag inte tar fel har jag beteshagen full..

Anonym sa...

Jamen jag vill oxså ha recept på älgörtsdricka, har fullt i ena hagen.
Kicki

elin sa...

Det går bra att använda ett recept på flädersaft. JAg tog 20 blomklasar, 1,5L kokande vatten, 2 citroner och 1L houng. Sen får det stå ett par dar osså smakar jag av tills jag tycker det dragit färdigt 3-5 dagar. Via andra som gjort saften har jag hört att det lätt kan bli beskt och varför vet jag inte.