onsdag

Vad innebär Kravstämpeln på din mjölkliter?

Rätt ofta stöter jag på människor som inte förstår vitsen med att handla och tänka ekologisk.
Det är svårt att argumentera med någon som anser att ekologisk mat är en dyr trend eftersom den personen redan bestämt sig för att kemiska bekämpningsmedel, monokulturella landskap, "djur i bur", konstgjord mat och taskiga arbetsförhållanden i tredje världen är och ska förbli normen i vår värld.

Vad innebär då kravstämpeln på din mjölkliter förrutom att den kostar ett par kronor mer än mjölken utan stämpel?
Genom att göra aktiva val i matbutiken bidrar du i det långa loppet till att:

Vattnet skonas
Kemiska bekämpningsmedel som kan ge växter och djur nedsatt fruktsamhet, rubbat ämnesomsättning med mera används inte i ekologisk produktion.

Den biologiska mångfalden ökar
På en ekologisk gård sprutar inte bonden bekämpningsmedel mot ogräs, svamp och insekter på blommorna, och därför finns det också fler humlor, fjärilar och fåglar i och omkring odlingarna.

Värnar om djuren
Den KRAV-anslutna bonden tar hänsyn till djurens naturliga behov och beteenden. Djuren får ekologiskt foder, utevistelse och rekreation. (en icke-kravbonde värnar också om sina djur det är kanske framförallt valet av foder och slaktkarenser som skiljer mellan de två)

Aktsamhet om jordens bördighet
Den ekologiska bonden gödslar sin mark med djurgödsel och växtrester som förbättrar jordkvalitén och gynnar livet i marken istället för snabbverkande konstgödsel.

Värnar om din hälsa
Det används inga syntetiska färgämnen, smakämnen, sötningsmedel eller aromämnen, härdade fetter, genmodifierade organismer, kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel vid framställningen av KRAV-märkta livsmedel.

Sprider inte GMO
KRAV märkta produkter innehåller inte GMO. Dels anser man att naturen är tillräckligt bra som den är. Att den inte behöver förändras, men man är också oroade för riskerna med GMO och framförallt spridningen till den vilda naturen och till ekologiska odlingar. Ingen vet vad som händer när GMO korsas med naturliga arter. (GMO=genetiskt modifierade organismer)

Socialt ansvar
Den som odlar ekologiskt behöver inte skydda sig mot farliga kemiska bekämpningsmedel. Det är viktigt, inte minst för odlare i tredje världen som inte har råd med dyr skyddsutrustning och därför löper stor risk att skada sig.

Värnar om resurser
Den ekologiska bonden odlar själv en stor del av fodret till sina djur och sprider sedan deras gödsel tillbaka till åkern så mer av näringsämnena cirkulerar lokalt. Den ekologiska bonden odlar klöver för att fånga luftens kväve och göra det tillgängligt för växterna. Det kräver mindre energi än att framställa och frakta konstgödsel.

Källa: www.krav.se och min klimatkurs

4 kommentarer:

Liiza sa...

Hej Elin!

Bra skrivet. Skulle vi inte kunna träffas något i sommar nu när Monica har flyttat upp igen?

/Liiza

Anonym sa...

Tack Elin! Gud vilket jobb du lagt ner, hoppas vi blir flera som välker kravmjölk nu när du gjort dig sånt besvär!
Kram påre! Jonsson

karin sa...

Heja, du är min idol!!!

elin sa...

Liiza, det vore jätteroligt att träffas igen.