fredag

En regnig dag

Byxorna är dyngsura långt ovanför knäna trots stövlar och regnrock. En timme i vätan fick jag för att jag ville vara snäll och lägga regntäcken på huttrande storhästar. Innan jag ens kom i närheten av Lina hade hon sprungit sig själv torr och varm eftersom täcket i min famn nog var det värsta hon skådat på länge.

Mormor behöver hjälp med städning ringde hon och sa. Jag åker dit och ser vad jag kan göra.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Ifall någon missat Milkos senaste upptåg, eller inte kollat forumet på länge........ Så här kommer mitt inlägg i debatten:

"LÄGG NER MILKO!! JAG ÄR SÅ JÄVLA FÖRBANNAD ATT JAG INTE FINNER ORD!!!!!!!! VAD FAN SKA VI MED DESSA INKOMPETENTA IDIOTER TILL? Här har vi lojala kunder som verkligen ställt upp för milko när arla klampat in. och vad gör Milko... -lanserar landskapsmjölk. -En succé tydligen. MEN vad kostar fanskapet i butik?? LIKA LITE som konventionell ICKE SIGILL mjölk!!!???

VARFÖR SKALL JAG PRODUCERA SVENSK SIGILL DALAMJÖLK OM JAG INTE FÅR BETALT FÖR DET?

konsumenterna VILL uppenbarligen ha landskapsmjölk!!

Gör som i England. EN av sidorna på mjölkpaketet kan innehålla följande text: "Denna mjölk kommer från Dalarnas mjölkbönder. Mjölken är godkänd enligt kvalitétsystemet Svensk Sigill. Detta innebär en extra god djuromsorg som bland annat innebär att alla mjölkkor får gå ute och beta gräs på sommaren. Det är de betande mularna och trampande klövarna som skapar vårt vackra landskap! Så köp Dalamjölk, den kostar lite mer -men du får så mycket mer! Den extra kronan går direkt till bonden som gör vårt Dalarna och Sverige så fantastiskt och unikt"
=landskapsmjölken SKALL kosta minst 1-2kronor mer än den konventionella (icke sigill) mjölken. Den extra pengen SKALL gå RAKA VÄGEN ner i böndernas plånbok. INTE till några direktörslöner eller investeringar.


Sigill har konsumenten iof ingen aning om vad det är... VARFÖR görs inte reklam om Sigill och konventionell mjölk?? KRAVreklamen sköter sig själv! Milko behöver inte promota den pyttlilla produkten.

MILKO SKALL som ett kooperativ verka för att ALLA medlemmar/ägare får lönsamhet. VARFÖR satsas det då inte på SVENSK SIGILL MJÖLK??? Om vi får mer betalt för sigill och landskapsmjölk så kommer FLER milkobönder tjäna mer pengar.. men det är tydligen ointressant! Nä, det är bara de --ja inte vet jag antalet..-- FÅTAL KRAVbönder som skall få tjäna pengar! (eller för den delen få ngt betalt överhuvudtaget)

HUR LÄNGE SKALL VI KONVENTIONELLA (förlåt mig sigillbönder) SUBVENTIONERA KRAVMJÖLKEN? Jag VÄGRAR tro på att de 1.50 (numer 1,90??) extra som KRAVbönderna får betalt kan tas ut av konsument!!! Så VARFÖR skall min mjölk betala extrabetalningen till denna modeprodukt?

UTAN mjölkleverantörer så finns inte Milko!!! När ska Ni i Milko förstå att alla leverantörer behövs! Var ju på höstmöte och det tog 5sekunder innan ordet KRAV nämdes, det tog 25min innan Sigill nämndes OCH detta är KATASTROF: Det tog FEMTIOFEM (55) minuter INNAN ordet "LEVERANTÖR" nämdes. (det var jag som tog upp det.. kunde inte hålla mig... Detta var också ENDA gången som det pratades om leverantörerna... Varför har vi ett mejerikooperativ?.. -jo just för att ta tillvara på mjölken från hela milkoland. Utan leverantörer -inget Milko! (Har Ni ens tänkt på det??)

SÅ ge mig ett svar.. VARFÖR skall jag producera SVENSK SIGILL DALAMJÖLK om jag inte får betalt?"

Detta har Malin Sundin i Orsa skrivit.
Kravgårdarna finns i södra Sverige, när den mjölken hamnar i butik i norrland, så är den inte så ekologisk längre pga av att den transporteras över halva Sverige. Det mest ekologiska valet är att köpa NÄRPRODUCERAT!

Anonym sa...

Ha ha känner igen det där om täcket i vårat fall är just nu matte lika med myggmedel usch bäst att ta till chappen. Suck tänk om de ändå förstod att det var för deras eget bästa.

elin sa...

Jag hoppas att det är du Malin Sudin som skrivit kommentaren ovan alldeles själv så att ingen lånat ditt namn för det vore tråkigt.
Hur som helst att du är trött på Milko är inte mycket jag kan göra något åt.
Jag håller med dig att närproducerat är bra och att vi ska stötta våra lokala livsmedelsföretagare, om produkterna är schyssta. Jag använde mig av mjölk som exempelvara i inlägget (just därför att det är en dagligvara) det hade lika gärna kunnat stått, ris, bananer, kaffe, sallad, potatis, kött, kyckling, socker, mjöl, tomater, ägg eller något annat livsmedel.
Svenskt sigill är ett gott alternativ och ett bra val, men tillåter ändå handelsgödsel och kemiskt växtskyddsmedel. Som nybörjare i ekosvängen kan det vara svårt att förstå skillnader eftersom det behövs mycket kunskap för att göra sina val. Krav är då en enkel miljömärkning att gå på om man vill göra aktiva val. Vi måste lära oss att äta och leva efter flera olika kriterier om det här ska funka i framtiden. Ekologiskt, närproducerat och säsongsbetonat är ledorden.
Den ekologiska frågan är stor och komplex. Den är inte bara lokal utan global.

elin sa...

Glömde skriva in hemsidesadresser för den som vill läsa själv.
www.krav.se
www.svensktsigill.se